A Kerékpárosok legnagyobb ellensége: a királydinnye

Tombol a királydinnye szezonja, ráadásul idén a különösen száraz időjárás még rátesz egy lapáttal az amúgy is elkeserítő helyzetre. Mit tehet egy bringás, ha nem akar heti ötször defektet javítani vagy belsőt cserélni az út szélén bringázás helyett?

4

A kerékpárosokat rengeteg veszély és bosszúság fenyegeti az utakon, elég csak az egyre népszerűbb sisakkamerás videók közül csemegézni. Természetesen a helyzetek jó része kétséges megítélésű, de mielőtt belemennék a soha véget nem érő autós-biciklis-gyalogos ellentétek taglalásába, gyorsan leszögezem, hogy most egy növényi eredetű bringarémről lesz szó, ami egy kisvárosnyi autósnál is több indulatot képes generálni kétkerekű körökben. Tapasztaltabbak már bizonyára kitalálták, hogy a királydinnye lesz a téma, úgyhogy lássuk is, mit lehet tudni róla, azon kívül, hogy a bicikligumik ádáz ellensége.

3

Nevezett növény a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó gyom, botanikai nevén a Tribulus terrestris, vagyis magyarul maga a királydinnye. Egy kétszikű gyomnövényről van szó, mely elsősorban a meleg, száraz klímát és a homokos talajt kedveli. Magyarországon főleg az Alföldön elterjedt, de szinte bárhol megtelepszik, művelt területeken, tarlókon, és gyümölcsösökben is, de a királydinnye igazi terepe a laza, homokos talaj, ha pedig hosszan tartó meleg időben növekszik, terjedése nagyarányúvá válik. Kertekben kapával, vagy a talaj kötöttebbé tételével, humusszal gazdagításával lehet védekezni ellene. A királydinnye természetesen nem csak kertekben és mezőgazdasági területeken él meg, alkalmazkodóképessége kiváló, mint általában a gyomoknak, így városokban, utak, vasúti és villamos sínek mentén, parkokban is előfordul, de a legtöbb gondot olyan bicikliutak mentén okozza, ahol az utat övező zöld sávok nem állnak rendszeres gondozás alatt.

1

A királydinnyének a tüskéje az, ami a bosszúság forrását jelenti, ráadásul  királydinnye főszezonja mostanában, a nyár végén, az ősz elején időszerű. Ha az utunkba kerül ez a fél-egy centis vékony és kemény szúrószerszám, ritka az a drága köpeny, vagy nagy mintázat, ami megóvná a kereket a leeresztéstől. A királydinnye, mint sok más gyomnövény is, mások segítségével szeretne terjeszkedni, jelen esetben úgy, hogy toktermése – mely tüskés résztermésekre esik szét – legelésző állatok szőrébe akadva széthordásra kerüljön. A királydinnyét persze nem érdekli, hogy városokban viszonylag kevés a juh, a kecske, vagy épp tehén, beéri háziállatokkal vagy biciklikerekekkel is. A tüskék a termésből több irányba ágaznak szét (szám szerint négyen), így szinte mindig lesz olyan rész, amely felfelé áll, ezért ha tüske kerül az útra, az jó eséllyel belefúródik az abroncsba, ráadásul az apró, de kemény tüskék a bicikliről nem látszanak az úton, mint például az üvegcserepek, így nagyon könnyű összeszedni őket.

0

Védekezni ellene elvileg talajjavítással lenne, a királydinnye nem, vagy nehezen él meg humuszban gazdag, kötött közegben, de ennek a módszernek a kivitelezhetősége eléggé kérdéses, nehezen elképzelhető, hogy a városi utak mentén ilyen történjen, ahogy a tarlóhántás, vagy a kapálás is esélytelen ezeken a területeken. A gyomos közterületek karbantartóitól ellenben már elvárható lenne némi odafigyelés, de a gyakorlatban ez sem tapasztalható, nem egyszer tapasztaltam már például, hogy az út menti kaszálás zöldhulladékát a munkások egyszerűen a járdára, kerékpárútra terítették szét.

2

A megoldást a másik irányból, vagyis bicikli felől érdemes megközelíteni: az alattomos kis tüskék ellen jól jöhet, ha olyan gumit választasz, amin van valamilyen defektvédelem, így kisebb az esély arra, hogy a tüskék átdöfjék a külsőt. (katt ide: defekttűrő külsők a Webshopunkban)

cst def2

A legbiztosabb megoldás azonban az, ha beveted a defektmentesítő habot! (katt ide: defektvédelem kínálat a Webshopunkban)

hab

A defektmentesítő folyadék tökéletes megoldás a királydinnye okozta defektek ellen. Jöhetnek akár tízesével a bosszantó kis gumók, ha feltöltöd a gumid, akkor a tüskék okozta lyukak nem jelentenek gondot. A szúrt sérüléseken kiáramló levegő ugyanis egyből magával sodorja a gumifalon szétterülő folyékony anyagot, mely a rostszálas tömítő technológiának köszönhetően azonnal tartós és rugalmas kötést hoz létre a lyuk helyén, így a továbbiakban tökéletesen szigetel és megakadályozza, hogy a levegő kiszökjön a gumiból. Ez a tömítő folyamat az újabb lyukak esetén ugyanígy működik – láttunk már olyan gumit, amin közelről tucatnyi kis zöld pötty látszott – ennyi defektje lehetett volna a folyadék nélkül!  Ha egyszer feltöltöd a kerekeidet, akkor két éven keresztül nem lesz gondod a királydinnyékre és az egyéb szúrós tárgyakra, akár télen akár nyáron használod a kerékpárt. Ráadásul teljesen környezetbarát anyagból van, nem károsítja a gumikat, és nem mérgező – egyszerűen vízzel kimosható.

5

Az eddigiek fényében azt gondolhatnánk, hogy a királydinnye a világ leghaszontalanabb, legkárosabb gyomjainak sorát gyarapítja, azonban nem lenne illendő elhallgatni, hogy a népi gyógyászatban igen értékes gyógynövényként tartják számon. Éppen a szúrós termése hasznosítható herbateaként, vagy tinktúraként. Megfigyelések szerint általános méregtelenítő hatású, kedvezően hat az idegrendszerre, és vágyfokozóként, afrodiziákumként is ismert. Mindenesetre ha ilyet látunk, kerüljük messziről:

6

forrás: www