Kerékpár tárolás

Lassan beköszönt a tél, így sokan szögre akasztjuk a kerékpárt, illetve akasztanánk, mert ami szezonban megfelelő volt a kerékpár tárolására, az télen már lehet, hogy kevés lesz. Sokan kint hagyják a lépcsőházban, esetleg erkélyen, teraszon a kerékpárt, de hosszútávra vannak ennél sokkal jobb megoldások. Egyrészt nem kell mindig kerülgetni a bringát, másrészt, ha befér a lakásba, vagy egyéb kellemesebb hőmérsékletű helységbe, akkor az a kerékpár élettartamára is jó hatással lesz, de erről később. Mikre is gondoltam? Lássuk!

B

Számtalan verziója létezik már a kerékpárok megfelelő tárolásának, sok designer cég is rákapott erre a témára, de én inkább maradnék az elérhetőbb árú verzióknál.

4

Leginkább a falon, illetve a plafonon rögzített megoldásokkal találkozhatunk, illetve vannak olyan kerékpár tartók, akasztók melyeket szinte bármilyen helyen, pozícióban, szögben rögzíthetünk. Na de melyiket válasszuk? Nézzünk körbe a lakásban, hol zavarna a legkevésbé, vagy éppen hol válhat a bringa a lakás díszévé, mert hát ez is lehet cél.

7

A falra szerelhető tartók sok esetben nem csak egy, hanem akár három kerékpár tárolását is megoldják, illetve a kerékpár mellett számos kiegészítő (fejvédő, cipő, stb.) elhelyezését is megoldják.Szinte mindegyik típus felhajtható, így ha éppen nincs rajta a bringa, akkor az sem foglal felesleges helyet. Ilyen például a Peruzzo, vagy a Thule is.

0501099

 

 

 

 

 

Amennyiben nagy belmagasságú a helység, akkor ott akár fregolit is használhatunk, mint például az IceToolz Eagle típusa.

050070

Ha van egy kis helyünk, mondjuk egy ajtó mögött, akkor ott is könnyedén elrejthetjük kerékpárunkat egy fali kampó segítségével, főleg ha a kormányt is elforgatjuk, így már csak maximum 40cm-re van szükségünk szélességben. Talán ez a típus a legnépszerűbb az egyszerűsége, sokoldalúsága és ára miatt is. Szinte minden gyártónak van ilyen modellje (IceToolz, Topeak, Zoggie, BBB).

bbb-btl-26-med

Most már talán rájöttünk a megfelelő megoldásra, de amit kevesen tudnak, vagy legalábbis nem fordítanak rá megfelelő figyelmet, hogy a kerékpárt megfelelő állapotban kell elraknunk. Ez nem azt jelenti, hogy bőrig ázunk egy túrán majd megvárjuk míg megszárad a kerékpár és már jó is. Sajnos ez nagy hiba. Érdemes átnézetni a kerékpárt egy erre alkalmas műhelyben. Télen amúgy is több ideje van a szervizeknek egy nagyobb kaliberű szervizre. Ilyenkor érdemes alaposan rendbe rakatni a bringát, kicseréltetni az elhasználódott fékpofákat, lecserélni a kopott gumikat, bezsíroztatni a csapágyakat. Ha ki kell cserélni pár alkatrészt, akkor ez az időszak a legalkalmasabb a feladatra, ilyenkor ugyanis különféle akciókkal találkozhatunk a boltokban, sokat spórolva ezzel.

D

Amennyiben ily módon járunk el, úgy biztos, hogy amikor tavasszal az első napsütéses időt követően elővesszük a kerékpárt, nem egy rozsdás, használhatatlan, megbízhatatlan bringával fogunk farkasszemet nézni, arról nem is beszélve, hogy a több napos, akár hetes várakozási időt is megspórolhatjuk magunknak, ami sajnos jellemző minden év tavaszán.

A

Érdemes a mi web-, illetve facebook oldalunkat is nézni így télvíz idején, ugyanis mi is különböző akciókkal fogjuk sokkolni a nagyérdeműt! :)

E

Amennyiben mégsem találtunk megfelelő módot a kerékpár tárolására és kiszorul a bringa az erkélyre, akkor is érdemes legalább egy megfelelő ponyvával kímélni azt az esővel és napsütéssel szemben.

C
Ha kérdése merülne fel a cikkel, tárolással, tartókkal kapcsolatban, úgy várjuk a hozzászólásokat, vagy akár személyesen is állunk rendelkezésre!

-NN- www.fulopkerekpar.hu