winter-bike

Kerékpár szervizelés télen – Mire figyeljünk?

Lassan itt a tél, vele együtt a hideg éjszakák/nappalok. Sokan lerakják ilyenkor a kerékpárt, de vannak, akik kitartanak drótszamaruk mellett és továbbra is két keréken járják útjukat.
1447802731337

A kerékpártárolásról már írtam egy korábbi cikkben, itt most inkább az azt megelőző karbantartásról, illetve a téli kerékpározás alkalmával ajánlott kisebb szervizekről írnék.

Kezdjük a tárolással:
Érdemes úgy elrakni télire a bringát, hogy amikor tavasszal elővesszük, akkor ne gondot, hanem örömöt okozzon. Mit is értek ez alatt? Tipikus példa, kerékpárosunk jól elázik egy kiadós záporban, ami az utolsó túrán éri, majd ha hazaér, akkor a bringa az első sarokban landol. Szépen lassan feledésbe is merül, mert ugye amikor nem használjuk, akkor minek foglalkozni vele? Sajnos ezzel okozzuk a legnagyobb károkat. A víz sajnos gyakorlatilag mindenhova be tud folyni, de kifelé már nem találja meg mindig az útját. Ha az ember ezt annyiban hagyja, akkor sajnos ott szépen lassan megjelenik a rozsda, tönkretéve az adott alkatrészt. Legjellemzőbben ezt a bovdeneknél tapasztalhatjuk. Tavasszal, ha elővesszük a bringát, akkor ezek után meglepődve fogjuk tapasztalni, hogy sem a fékek, sem a váltórendszer nem fog úgy működni, mint mindezek előtt. Ilyenkor nincs más lehetőség, ki kell cserélni a teljes bovdenezést. Ez anyagilag sem feltétlen kellemes, arról nem is beszélve, ha tavasszal próbáljuk mindezt orvosolni, akkor a szervizek tavaszi leterheltségét figyelembe véve az egy hosszadalmasabb javítás lesz. Ezeket elkerülendő, célszerű a szezon végével beadni egy nagyobb generálra a kerékpárt egy jó szervizbe, ahol a szükséges javításokat elvégzik. Ha mindezek megvannak, akkor tavasszal úgy vehetjük elő szeretett kerékpárunkat, hogy le kell kicsit portalanítani, illetve a gumikba kell pótolni az elszökött levegőt.

winter-bike

Téli kerékpár karbantartás:
Télen sajnos a rossz idő, útviszonyok, sózás, stb. végett különös figyelmet kell fordítani a kerékpár rendszeres karbantartására. Sajnos itthon még mindig népszerű anyag a só az utak síkosság mentesítésére, ami nagyon nem használ a kerékpároknak. Ha egy latyakos, hólés nap után nem töröljük, esetleg mossuk át alaposan, illetve olajozzuk be a kerékpárunkat, akkor akár pár nap alatt „élvezhetjük” ennek negatív utóhatásait.

rusty_bike_chain_02bike-chain-rusty-620x465Miket is érdemes ilyenkor elvégezni? Sokan alkalmazzák a benzinkutaknál található nagynyomású mosókat, amik sajnos többet ártanak, mint sem használnának. Akkora nyomással távozik a mosófejből a víz, hogy az gyakorlatilag bárhova bejut, még a csapágyakhoz is, kimosva onnan a kenőanyagot. Ha nem kenjük utána a csapágyakat, akkor azok is szépen elkezdenek rozsdásodni. De akkor mit érdemes tenni?
rustybicycle

Egy vödör meleg, mosószeres vízzel célszerű átmosni a bringát, majd utána óvatosan leöblíteni azt.

bikewash_large-855x425
Szivacs, kefe használata erősen ajánlott. Öblítés után célszerű egy puha, száraz ronggyal áttörölgetni, majd beolajozgatni a szükséges helyeken, melyek a következők:

Lánc, bovdenezés, váltók/fékek forgáspontjai, SPD pedálok rugói.

Erre  kétféle olajat célszerű használni, az egyik legyen kimondottan láncolaj, ami sokkal sűrűbb, mint pl. a műszerolaj, vagy a sokak által ismert WD40. (Katt IDE – Láncolajok – Fülöp Kerékpár Webshop)

prod7215_nc_ne_01
Ezt nevéből is adódóan csak láncra szabad használni és csak kis mennyiségben, mert ha sokat teszünk rá akkor nagyon össze fogja szedni a koszt.

dsc_0019

A másik egy hígabb olaj legyen, ez lehet WD40, TF2, műszerolaj is. Ezt a típust több helyen is használhatjuk, mert könnyen bejut mindenhova, így biztosítva a megfelelő kenést. Ilyen Helyek pl. a bovdenházak, váltók forgáspontjai, váltógörgők, stb.

bp90011358001 lubricatingtherearderailleur_thumb

Amit érdemes ellenőrizni a takarítás után, azok még a fékpofák állapota, ugyanis nedves időben ezek sokkal gyorsabban kopnak. Könnyen előfordulhat, hogy aki napi szinten használja kerékpárját mostohább körülmények között, az akár hetente is a fékpofák cseréjére szorul.

worn-out-brake-pads

Mindezek mellett, ha van kerékpárunkban teleszkóp, akkor annak szimmeringjei környékét is érdemes alaposan áttörölni egy száraz ronggyal, illetve készülnek kimondottan a szimmeringek kenésére szolgáló kenőanyagok is. Itt mást nem szabad használni, mert tönkretehetik azokat!

Ha vége a téli szezonnak, akkor érdemes az utolsó csavarig szétszedni a bringát, hogy eltávolítsuk az esetlegesen a csapágyakba, egyéb helyekre bejutott koszt és újrakenni mindent a megfelelő kenőanyagokkal.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ezen felül a küllőanyákat is megemlíteném, ezeket is érdemes bekenni kicsit a meneteknél, hígabb olajjal, de vigyázzunk, hogy a fékfelületre még véletlenül se jusson!

Ha betartjuk a fentebb felsoroltakat, akkor nagyságrendekkel meghosszabbíthatjuk kerékpárunk életét!

Jó tekerést!

Írta: NN