10

Bryton GPS alapú kerékpáros órák

Idéntől végre nálunk is kaphatóak a kimondottan jó ár/érték arányukról elhíresült Bryton GPS órái. Négy modell lesz kapható ezek sorban Rider 100, 310, 330, 530 amiket mi már mind ki is próbáltunk és most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.


23

5
4

Általánosságban elmondható mindegyik óráról, hogy mivel GPS alapon mérnek, így nincs szükség semmi extra kiegészítőre, csak felpattintod a stucnira/kormányra a hozzá adott konzollal, elindítod, és már mehetünk is. A jelet gyorsan megtalálja, ez kellemes meglepetés, vannak órák ahol ez a művelet akár percekig is eltarthat.  Mindegyik óra összeköthető számítógéppel, telefonnal, tablettel, így később részletesebben elmerülhetünk túránk, vagy edzésünk kielemezésében. Mindezt a BrytonApp nevű applikációban tehetjük meg, amit szinkronizálhatunk Strava-val is. Természetesen ingyenesen letölthető. A gyári program is gyakorlatilag mindenre kiterjed, amire csak szükség lehet. Térképen megnézhetjük merre jártunk, adott pillanatban megnézhetjük például, hogy mekkora volt a sebességünk, milyen magasan voltunk, mekkora volt a lejtés, vagy az emelkedés, stb. Itt tervezhetjük meg például a következő túránkat is, amit utána feltölthetünk a kompatibilis óránkra (330/530) is, de erről majd később. Az órák alapból a hozzá adott USB kábelen, vagy Bluetoothon keresztül kommunikálnak a számítógéppel, telefonnal, de a 330/530 már Wi-Fi kompatibilis is. A kijelzők gyakorlatilag határtalanul programozhatók, szabadon megválaszthatjuk, hogy egy lapon milyen kiosztásban jelenjenek meg az adatok, illetve több ilyen lapot is beállíthatunk, melyeket egymás után váltogathatunk menet közben is. Egyébként mindegyik órában 7 ilyen lapot variálhatunk, de ha kevesebbel is beérjük, akkor ez is programozható.

1
Rögzítésük a hozzá adott, a kormányra gumipántokkal rögzíthető kis konzollal lehetséges, ami szinte megegyezik a Garminoknál használtakkal. Könnyű, egyszerű, stabil, egyszerűen használható. Érdekesség, hogy a Garminnal szemben itt sajnos csak egy konzolt kapunk a csomagban. Külön is vásárolhatunk egy úgynevezett F-Mount konzolt, ha a kormányunk már zsúfolt lenne, így stílusosan a stucni előtt rögzíthetjük az órát. Egyébként ha több kerékpáron is használnánk az órát, könnyen megtehetjük, ugyanis két kerékpárt tud kezelni mindegyik típus. A zordabb körülmények között való használatot sem bízták a véletlenre, ugyanis IPX7-es szabványnak megfelelő vízállósággal bírnak.
6

Mindegyik óra rendelkezik az alapvető funkciókkal, mint például sebesség, távolság, idő adatok, illetve megfelelő jeladók birtokában képesek pulzus, illetve pedálcsapásszám mérésére is. Ha maximálisan ki akarjuk használni az óránkban rejlő lehetőségeket, akkor érdemes a „T” jelű csomagot választani a vásárlásnál, mert ez már tartalmazza a felsoroltakat, illetve így jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá mindenhez, mintha külön-külön vásárolnánk meg őket. Jó hír, hogy már az ANT+ kódolást használják, így jelvesztéstől nem igazán kell tartanunk. Elérhető egy úgynevezett Combo szenzor is, ami egymaga tartalmazza a sebesség és pedálfordulat mérőt is. Ezt leginkább görgős edzéseknél használhatjuk, amikor is a kerékről nyerhetjük ki a sebesség és távolság adatokat. Az órában természetesen állítható, hogy éppen a GPS vagy a szenzor jelét vegye alapértelmezettnek.

7
8

9

Aki először találkozik ilyen órával, az meg fog lepődni hány funkció van benne, elsőre zavarosnak is tűnhet, de némi ismerkedés után már könnyen átlátható a menürendszere. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy mobiltelefon. Egyébként a Bryton saját Youtube csatornáján, illetve a honlapjukon is rengeteg videót találhatunk segítségképpen, ha valahol elakadnánk:

http://corp.brytonsport.com/products/tutorial

https://www.youtube.com/channel/UChPzX1wxCr6vR8TH6YpmkzQ/videos

A négy típus 3 féle kijelző mérettel készül. A 100-as 1,6”, a 310/330 1,8”, az 530 2,6” méretű. Az előző kettő is szerintem már jól látható, utóbbi pedig maga a kánaán, bár megjegyzem ahhoz már célszerű az F-mount konzolt használni, mert a manapság divatos MTB-on használt rövid stucnikra már nem mindig fér fel. Ezt a gyártó is tudja, mert az 530-hoz már a drágábbik tartót csomagolja.

10

Alapvetően mindegyik három gombbal üzemel, az 530 már viszont öt gombbal operál. Középen található egy nagy sárga gomb, ezzel tudjuk bekapcsolni az órát, elindítani a mérést, belépni a menübe, illetve a körszámlálásnál is ezzel indíthatunk új kört, utóbbit automata módon is tudja kezelni. A baloldali gombbal lehet visszalépni a menüben, illetve hosszan lenyomva kikapcsolni a készüléket. A jobbon találhatóval lapozni tudunk a különböző oldalak között, illetve a 330-nál mérés közben egy új menübe jutunk, ahol lehet állítani a háttérvilágításon, hangjelzéseken, illetve módosíthatjuk, hogy éppen melyik kerékpárunkat is használjuk, ha korábban ezt elfelejtettük volna beállítani. Háttérvilágítás egyébként minden órában van, több fokozatban állíthatjuk az időtartamát.

Az 530-nál már öt gombot találunk, így már kicsit átláthatóbban kezelhető az óra. A bal oldalon található két narancs színű gomb, ezekkel navigálhatunk fel/le  a menükben.  A bal alsó gombbal léphetünk ki a menükből, a jobb alsóval pedig indíthatjuk a mérést, illetve léphetünk be a menübe. Jobboldalt pedig a be/ki kapcsoló gombot találjuk, illetve ennél a típusnál menet közben kapcsolhatjuk be, illetve ki a háttérvilágítást.  A kezelőgombok egységesen jó formájúak, téli kesztyűben is gond nélkül tudtam használni őket.

Ami nagyon kellemes meglepetés, az az üzemidő mely 25-36 óra között változik típustól függően. Ez kimagaslóan jó érték szemben a konkurensek 8-15 órájával szemben. Ha valaki egy egész napos túrára, vagy esetleg 24órás versenyre adja a fejét, annak ez különösen jól fog jönni.

Ezeket tudják általánosságban az órák, most pedig egy kicsit részletesebben is bemutatnám őket külön-külön:

Bryton Rider 100
11

A belépő modellt tisztelhetjük benne, ami szerencsére az árán is látszik. Alapkiszerelésben gyakorlatilag pár ezer Forinttal kerül többe, mint egy vezeték nélküli óra, viszont tudásban sokkal többet ad és ugye nem kell hozzá külön jeladó, ha a szokásos adatokra vagyunk kíváncsiak. 36 funkcióval rendelkezik, amiből most csak néhányat emelnék ki.

A szokásos idő, távolság, sebesség adatok mellett mér kalóriát, körszámlálóval is ellátták, illetve van benne kettős napi kilométer számláló. Ha minden lehetőséget ki akarunk aknázni, akkor a”T” csomagot érdemes megvásárolni, így már mérhetjük a pedálfordulat , illetve pulzus adatokhoz tartozó funkciókat is.

A Bryton Appban még több adathoz jutunk, miután feltöltöttük napi tekerésünket.

 

Bryton Rider 310
12

Ő már nagyobb kijelzőt kapott a belépőmodellnél, illetve itt már 70 funkcióval gazdálkodhatunk. A nagyobb kijelző miatt már 8 adatot tudunk egyszerre megjeleníteni. Itt már mérhetünk hőmérsékletet, különböző magassági adatokat, illetve beállíthatunk magunknak különböző, pulzus alapú edzésformákat is.  Wattmérővel is összekapcsolható, rengeteg további adathoz juttatva ehhez a felhasználót, így komoly sportolók fegyvere is lehet.

 

Bryton Rider 33013Az előzővel megegyező hardvert kapott, de tudását tovább fokozták. Immáron Wi-Fi-n keresztül is egy gombnyomással feltölthetők adataink. Ha megfelelő Di2 váltórendszerünk van, akkor az összekapcsolás után már menetközben láthatjuk, éppen milyen fokozatban, milyen áttételt hajtunk, illetve meddig bírja még szuflával váltórendszerünk.

Ami a többségnek is használhatóbb különbség, hogy itt már egyfajta navigációt is kapunk. Nem, nincs benne telepített térkép, hanem egy fekete vonalat követve navigálhatunk. Ez elsőre biztos érdekesen hangzik, de egyébként jó útmutatást tud adni, ha teljesen idegen helyen tekerünk. Ilyen útvonalat háromféleképpen tudunk megadni:
14

-Egy korábbi tekerést elmentve útvonalat kreálhatunk belőle, amin később újra végig tud vinni.
-Izgalmasabb lehetőség ha a  Bryton Appban megadunk egy kiindulási, illetve egy végpontot, ezután a program 3 útvonalat ajánl fel, melyből a nekünk tetszőt kiválasztva Wi-Fi-n keresztül egy gombnyomással feltölthetjük azt az órába. Ezt Turn-By-Turn navigációnak hívjuk, ilyenkor az óra kijelzi, hogy milyen távolságra vagyunk a céltól, illetve a következő kanyar hány méterre található. Ezek mellett még látjuk aktuális sebességünket, egy iránytűt és az utca nevét is leolvashatjuk ahol éppen vagyunk. Ha lekeverednénk a beállított útról, akkor ugye nem tud új utat tervezni, mivel nincsen benne térkép, de egy kis csíkot húzva jelzi, hogy merre is mentünk, így még könnyen visszajuthatunk a beállított utunkra. Megjegyezném, a program a Google gyalogos tervezőjét használja, ami okozott pár meglepetést. Előfordult, hogy lépcsőn vitt az utam, illetve sajnos nem tesz különbséget az egyirányú utcák között, így könnyen egy behajtani tilossal találhatjuk magunkat szembe.
-Izgalmasabb lehetőség ha a Bryton Appban tervezzük meg utunkat, ezt Turn-By-Turn navigációnak hívjuk, ilyenkor az óra kijelzi, hogy milyen távolságra vagyunk a céltól, illetve a következő kanyar hány méterre található. Ezek mellett még látjuk aktuális sebességünket, egy iránytűt és az utca nevét is leolvashatjuk ahol éppen vagyunk. Ha lekeverednénk a beállított útról, akkor ugye nem tud új utat tervezni, mivel nincsen benne térkép, de egy kis csíkot húzva jelzi, hogy merre is mentünk, így még könnyen visszajuthatunk a beállított utunkra. Megjegyezném, a program a Google gyalogos tervezőjét használja, ami okozott pár meglepetést. Előfordult, hogy lépcsőn vitt az utam, illetve sajnos nem tesz különbséget az egyirányú utcák között, így könnyen egy behajtani tilossal találhatjuk magunkat szembe. Nemrégiben frissítette ezt a lehetőséget a Bryton,ugyanis korábban három útvonalat adott meg lehetőségként a kezdő és a végpont között az app, ez sajnos nem volt mindig a legjobb. Annyi változás történt, hogy most megadhatjuk, hogy autóval, gyalog, vagy kerékpárral kívánunk közlekedni, illetve már nem csak a kezdő és végpontot adhatjuk meg, hanem több pontot is kijelölhetünk az útvonalon, pontosabban megadva így az útvonalat. Sajnos a kerékpáros tervezés itthon még mindig nem megy, de ettől függetlenül, ha okosan adjuk meg az útpontokat, akkor már sokkal jobban használhatjuk ezt az opciót. Sok erdei utat is ismer az app, szóval nem csak az aszfaltbetyárok használhatják ezt a lehetőséget. Ha sikerült megtervezni utunkat, akkor Wi-Fi kapcsolaton keresztül feltölthetjük azt az óránkra.

15

-Harmadik lehetőségként viszont bármilyen GPX fájlt USB-n feltöltve az órára precízen megtervezhetünk akár egy erdei tekerést is, kiküszöbölve a korábbi problémákat. Sok ilyen programot találunk már, akár Strava-ban is tervezhetünk ilyen útvonalat. Egyik kedvenc opcióm, ha mondjuk Strava-n egyik ismerősünknek megtetszik az egyik feltöltött útvonala, vagy valamelyik verseny útvonalát szeretnénk bejárni, akkor arra rákeresve egy kis furfanggal könnyen hozzájuthatunk annak GPX fájljához,amit feltöltve az órára már könnyen megtaláljuk a helyes utat.A feltöltés egyébként igen egyszerű, miután csatlakoztattuk az órát a számítógéphez, akkor az „Extra Files” mappába bemásolva a fájlt már láthatjuk is a készüléken a nyomvonalat. Egyébként navigáció közben természetesen ugyanúgy lapozhatunk az előre beállított lapok között.

 Bryton Rider 530

Elérkeztünk a zászlóshajóhoz, ami természetesen tudásban, méretben, illetve árban is a legkomolyabb. Itt már 2,6”-os kijelzőt kapunk, amin egyszerre 12 adat jeleníthető meg. Tudásban itt már nem nyújt sokkal többet az előző modellnél, megspékelték még néhány wattmérésnél használatos funkcióval, illetve ezen már néhány diagramon ábrázolt (pulzus, sebesség, pedálfordulat, szintrajz) statisztikát is megnézhetünk.

16

Összefoglalva egy nagyon jól kitalált terméket ismerhettünk meg mind a négy órában.  Miután már átlátjuk a menürendszert, könnyen, maximálisan testre szabhatjuk azt, rengeteg információra tehetünk szert, az akkumulátor üzemideje több mint elegendő, nem mellesleg az óra vízálló is és mindezt megfejelték a piac legversenyképesebb árával. Úgy gondolom többre már nem is vágyhatunk. Ezek után azt hiszem, mindenki könnyen megtalálhatja a neki megfelelőt kezdve a hobby kerékpárosoktól a kalandorokon keresztül a profi sportolókig.

Az órákat megtaláljátok webshopunkban, illetve boltunkban meg is tekinthetőek, ahol szívesen bemutatjuk őket.

 Írta: NN