ABUS Gyárlátogatás

Idén az Abus hazai forgalmazója által vont szerencsém kijutni a  németországi Abus gyárakba, ahol sok érdekes tapasztalatot szereztem, amit most szeretnék megosztani veletek.

Bevezetőként szólnék néhány szót az Abusról. 1924-ben alapította August Bremicker és bármilyen fura, a mai napig családi vállalkozásként üzemel a cég, pedig méreteiből adódóan nem ezt gondolná az ember. 1938-ban már 300 alkalmazottat számlált a cég.

 Az alapító August Bremicker
Az alapító:

August Bremicker

Gyakorlatilag mindennel foglalkoznak, ami a biztonsághoz kapcsolható.
Az elején hagyományos lakatokat gyártottak kézzel
(a mai napig sok még ma is azzal készül),
majd ezekkel jártak házról házra.3
4
6
75

Idővel már megjelentek kiállításokon, így szépen lassan beépültek a köztudatba, amit elősegített a már akkor is kiváló minőség. Beindulhattak a fejlesztések is, korát megelőzve rukkoltak elő mindig érdekes újdonságokkal. 1955-ben már számkódos lakatot mutattak be, majd 1971-ben piacra dobták az első, kifejezetten kerékpárosoknak szánt U-lakatot.

8 9

Azóta számos irányba terjeszkedtek, így teljes körű, professzionális megoldásokkal segítik például otthonunk védelmét (különböző nyílászárók, riasztók, stb.). Na de ne kanyarodjunk el ennyire, én most inkább a kerékpáros részlegről írnék, azon belül is a lakatok gyártásába nyerhettünk bepillantást.

10

Itt is, mint bárminél, amivel foglalkoznak a kiváló minőség és a maximális biztonság az elsődleges. Erre legjobb példa a Granit X-Plus széria, ami a csúcsot jelenti.

Ha egy ilyennel találkozik a kedves kerékpártolvaj, akkor jobb, ha odébb is áll, mert hagyományos módszerekkel nem fogja tudni kinyitni azt. Erre számos példát láttunk az Abus gyári tesztlaborjában. Olyan volt, mint egy kínzókamra, itt gyakorlatilag mindennel fel voltak szerelkezve, amivel egy tolvaj csak próbálkozhat. Ezeket két kategóriára osztották: brutális, illetve intelligens módszerekre. Elsőbe tartozik pl. az erővágó, flex, kalapács, fűrész, feszítővas, stb., utóbbiba a különböző zárfeltörő szerszámok, fagyasztóspray, stb. Elég meggyőző volt látni, mit ki nem bírnak ezek a lakatok. A csapat legnagyobb emberének kezébe adták a talán létező legnagyobb erővágót (kb. 1m hosszú, áttételezett karja volt), majd annak pofái közé szorítva a szerszám másik végén „ugrálva” próbálta elvágni a kiválasztott Abus U-lakatot. Emberünk hosszadalmas, kitartó próbálkozás után frissítőért könyörögve feladta az ellene folytatott küzdelmet. És hogy mi alapján méretezik a lakatokat? Nagyon egyszerű a válasz. Megnézik mik a piacon elérhető legerősebb, a lakat kinyitására, elvágására szolgáló eszközök, majd ezek teljesítőképességük fölé lövik be termékeiket, így érve el a maximális biztonságot. Erre volt meggyőző példa, amikor a „hűtőből” kivett -40°C-ra hűtött U-lakatot berakták egy szakítógépbe, ami egészen 7,3 tonnáig bírta a kínzást.

1211 13

Ami még inkább meglepő volt, hogy mindezek után a lakat kulccsal még mindig nyitható-zárható maradt. Bónusz, mivel a zárszerkezet úgy lett kialakítva, hogy a „patkót” két ponton is fixen rögzítse a zárszerkezet, hiába sikerült tönkretenni azt, de attól még a bringa így is biztonságban van, hiszen nem lehet azt kiforgatni! Így ha sikerülne is elvágni a lakat patkó részét, akkor ezt egyszerre két helyen is meg kell tenni! Sok sikert kívánok hozzá!

Azt ugye nem kell mondanom, hogy fűrésszel nem is érdemes próbálkozni!
A flex; gondolná az ember majd elviszi, persze-persze ez így is van, na de az sem 2 perc lesz.
Talán jelenleg a leghíresebb lakatjuk a Bordo nevet viseli, ami mára már számos verzióban érhető el. Ebben minden tudás benne van, amit ma egy lakat tudhat. Gyakorlatilag egy lánc és egy U-lakat ötvözése azok minden előnyével, lényegi hátrányok nélkül. Sokan emlegetik nálunk a boltban, hogy láttak ezt azt a Yotubeon, pl. milyen könnyű kézzel elhajlítani, meg gyengék a szegecsek, stb. Én ezeken csak mosolygok, néhány vásárlónk már próbálkozott azzal a bizonyos hajlítással, hát el kellett szomorítanom őket, miután mindegyikük sikertelenül járt, de végül egy Abus lakat boldog tulajdonosaivá váltak.

Na de megint elkalandoztam kicsit, térjünk vissza magára a gyárra. Érdekes volt látni, mennyire másként áll mindenki a dolgokhoz. Hiába beszélünk világszínvonalú, a világ számos országában megtalálható, több ezer embert foglalkoztató cégről, hihetetlen volt látni, mennyire nyugodtan végzi a dolgát mindenki. Senkin sem látni a kapkodást, idegeskedést, rohanást, csak mindenki szépen, precízen teszi a dolgát. Itt nem az eladott mennyiségek maximalizálása a cél, hanem amit eladnak, azzal legyen megelégedve a vásárló. Ezt az is alátámasztja, hogy amit lehet, azt még mindig kézzel készítik. Gyakorlatilag bármelyik lakat útját le tudják követni, így ha mégis valami baj lenne, azt azonnal ki tudják javítani. Míg a gyártósorok között járkáltunk, folyamatosan emlékeztetni kellett magamat, hogy ez nem csak egy kis aprócska cég, hanem a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű cége, aki már közel 100 éve ezzel foglalkozik, mégsem lehetett azt látni, hogy itt most „termelés folyik”. Mindenkinek megvolt a saját kis helye, asztala, ahol az általa választott feladatot végezte. Legyen az valamelyik kis lakat kézi összeszerelése, vagy éppen egy Bordo csomagolása. Mindenki precízen végezte a feladatát, kapkodásnak, pontatlanságnak helye nem volt. Érdemes még megemlíteni, hogy semmilyen külsős gépük nincsen, mindent maguk terveznek meg és gyártanak le ami a gyártáshoz kellhet, ezzel is maximalizálva a minőséget! Ezen feladatokat külön erre a célra kialakított épületben látják el. Ezt manapság nem sokan mondhatják el magukról! Elég komoly rendszert fejlesztettek ki például számkóddal ellátott kulcsaik gyártására, rendszerezésére is. Egyedi igényeket is ki tudnak elégíteni, például ők készítették a világ első 7 csillagos szállodájának a Burdzs al-Arab összes zárját is, amihez természetesen aranyozott kulcsok jártak.

Számos gyártóval állnak kapcsolatban, úgynevezett OEM termékeket értékesítve így, amit az alábbi kép is jól tükröz. (Kerékpáros vonalon még sok más kiegészítőt is kínálnak, természetesen prémium minőségben.)

1415 1617

Mindenki nagyon közvetlen volt a gyárlátogatások során, bármilyen kérdésre gond nélkül válaszoltak. Érdekes volt betekinteni a kulisszák mögé, mindig az, de ez mégis más volt. Érezni a régi idők hozadékát, amikor még minden a minőségről, a vásárlók igényeinek minél magasabb fokú kiszolgálásáról szólt. Ezt a kultuszt ők még mindig fent tartják megőrizve ezzel piacvezető helyüket ebben a profitorientált világban.
18

Köszönöm a lehetőséget a Pacific Cycles-nak, hogy betekinthettem ebbe a különös világba, sok hasznos élménnyel gazdagodtam!
19

Írta: NN